ESAS GALİP 'MHP'



Ruşen Çakır seçimi yorumladı ve MHP'nin yükselişine dikkat çekti.
29 Mart'ın kazananları
-Her ne kadar birileri ısrarla AKP'nin güven tazelediğini kanıtlamaya çalışsalar da 29 Mart yerel seçimlerinin ilk ve en büyük kaybedeninin iktidar partisi olduğu ortada. Eğer Erdoğan'ın dediği gibi bu yenilginin sonuçlarından ders çıkarılacak ve gereği yapılacaksa bir dizi uygulama ve değişiklikle karşı karşıya kalabiliriz. Kabine revizyonu, parti üst yönetimi ve TBMM Grup yönetiminde değişiklik gibi tartışmaları yarına erteleyip bugün 29 Mart'ın galiplerini ve öne çıkan isimleri ele almak istiyorum:

Esas galip MHP: Bu seçimlerin tartışmasız en kârlı çıkan partisi MHP oldu. Öyle ki MHP'nin büyük sıçrama yaptığı on yıl önceye döndüğünü bile ileri sürebiliriz. MHP 1999 yerel seçimlerinde bu seferkinden sadece bir puan fazla almıştı. MHP 29 Mart'ta Niğde'yi AKP'ye, Iğdır'ı DTP'ye kaptırmak -ki başkan Nurettin Aras seçime kısa süre kala AKP'ye geçmişti- dışında genel olarak başarılı bir performans gösterdi. MHP DSP'den Bartın'ı aldı. İktidar partisindense muhtemelen 7 il belediyesi kazanacak. Zira Adana'da Aytaç Durak, Karabük'te Rafet Vergili'nin durumları bu yazı yazılırken henüz kesinleşmemişti. MHP'nin en büyük başarısı, hiç kuşkusuz, eğer resmileşirse Adana olacak. Bunun ne kadarı Durak'ın, ne kadarı partinin eseri olduğu tartışılır ancak MHP 1999'da Erzurum'dan sonra ilk kez büyükşehir kazanmış olacak.

Diğer beş ilden tartışmasız en önemlisi Manisa. MHP'den seçilen Manisaspor eski Başkanı Cengiz Ergün, hem Bülent Arınç, hem de AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi'yi hayli zor durumda bırakmış olmalı. İkinci sırada Balıkesir ve burada seçilen İsmail Ok geliyor. Bu arada beş yıl sonra belediye başkanlıklarını devralan Isparta'da Yusuf Ziya Günaydın ile Uşak'ta Ali Erdoğan'ı da hesaba katmak gerek. Fakat MHP'de yerel yönetim denince akla iki isim geliyor: 29 Mart'ta Kastamonu'da üçüncü kez seçilen Turhan Topçuoğlu ile Ankara Büyükşehir yarışında şaşırtıcı bir başarı elde eden Mansur Yavaş.


Güneydoğu'da hiç, Trakya'da pek etkili olamayan MHP esas çıkışını İç Ege, Akdeniz ve Batı Karadeniz'de yaptı; yani taşradan kente doğru yönelişini bu sefer de sürdürdü. Bununla birlikte İç ve Doğu Anadolu'da AKP'nin en büyük rakibi olma özelliğini de korudu. Önümüzdeki dönem AKP'yi en fazla rahatsız edecek partinin MHP olacağını kestirebiliriz. Fakat bunun gerçekleşebilmesi için MHP'nin yeni konumuna uygun daha kentli bir söylem geliştirmesi ve bu profile uygun yeni isimleri vitrine çıkarması gerekebilir.Toplamda da 1 i büyükşehir olmak üzere 10 ili alması başarısının en önemli kanıtıdır.

Ru şen Çakır-Vatan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not:Eğer bu bloğa üyeliğiniz yoksa,aşağıda yorumlama biçiminden anonimi seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.