Bişkek e 30 bin kişilik cami



Bişkek e 30 Bin Kişilik Cami
Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te ülkenin en büyük camisinin temeli dün düzenlenen törenle atıldı. Yaklaşık 30 bin kişinin bir anda namaz kılabileceği caminin masraflarının büyük bir bölümünü Birleşik...
Arap Emirlikleri'nden Şeyh Talal Ali Muhammed Huri karşılıyor. Caminin temel atma
törenine; Şeyh Huri, Kırgızistan Devlet Genel Sekreteri Dosbol Nuruulu, Kırgızistan Müftüsü Murataalı Cumanov, Bişkek Belediye Başkanı Nariman Tüleyev, Kırgızistan Dışişleri Komisyonu Başkanı Kanıbek Osmonaliyev, imamlar ile çok sayıda davetli katıldı.
Törenden bir süre önce inşaat alanına gelen Şeyh Huri, Kırgızistan Müftüsü Cumanov'dan yapılacak cami hakkında bilgi aldı. Caminin maketini inceleyen Şeyh Huri, kendisine bu fırsatı verdikleri için yetkililere teşekkür etti.
Törende bir konuşma yapan Müftü Cumanov, Kırgızistan'da tarihi bir güne daha şahitlik etmenin sevincini yaşadıklarını dile getirerek, caminin yapılması için Şeyh Huri'ye desteklerinden dolayı teşekkür etti. Temeli atılan caminin Kırgızistan'ın en büyük camisi olacağını ifade eden Cumanov, "Bu büyüklükte bir camiye değil Kırgızistan'da, Orta Asya'da da nadir rastlarsınız." dedi.
SOVYETLER DÖNEMİNDE DİN ÖZGÜRLÜĞÜ YOKTU
Kırgız Devlet Genel Sekreteri Dosbol Nuruulu ise, "Başta Şeyh Huri olmak üzere caminin yapılmasında katkısı olan herkesten Allah razı olsun." diyerek memnuniyetini dile getirdi. Kırgızistan halkının büyük çoğunluğunun Müslüman olduğunu belirten Nuruulu, "Kırgızistan'da bugüne kadar bu büyüklükte bir cami yapılmadı" dedi. Sovyetler Birliği döneminde uygulanan dini politikalardan da söz eden Nuruulu şunları kaydetti: "Sovyetler Birliği döneminde Müslümanlar dinlerini özgür bir şekilde yaşayamıyorlardı. Yönetim tarafından uygulanan din baskısı ve Kırgız halkının göçmen olarak yaşaması bugünkü gibi camilerin yapılmasına da engel olmuştur." Kırgızistan'da İslamiyet dışında başka dinlere mensup halkların da yaşadığını aktaran Nuruulu, demokrasiyi benimsemiş Kırgızistan devletinin başka din mensuplarının haklarını koruma altına aldığını kaydetti.
CAMİDE YAKLAŞIK 30 BİN KİŞİ NAMAZ KILABİLECEK
Yetkililerin verdiği bilgilere göre yaklaşık iki sene içinde tamamlanması planlanan cami 10 dönümlük bir alan üzerinde kurulacak. 10 bin kişilik kapalı alanı bulunacak camide, avlu ile birlikte yaklaşık 30 bin kişi bir anda namaz kılabilecek. Şeyh Talal Ali Muhammed Huri, cami için toplam 4 milyon ABD doları bağışta bulundu. Bu da toplam masrafın yüzde 60`ını oluşturuyor. 10 dönümlük arazi içinde caminin yanı sıra medrese imam evi, otopark ve bazı dini kurumların ofisleri inşa edilecek. İki kat olarak inşa edilecek caminin iki minaresi bulunacak. Cami mimarının verdiği bilgiye göre, caminin mimarisi kendine özgü, fakat genel olarak Arap cami modelleri örnek alındı. Cami şehir merkezinden yaklaşık 5 km uzaklıkta bulunuyor.
Tamamlandıktan sonra Bişkek Eski Alatoo Meydanı'nda kılınan bayram namazları bundan sonra yeni camide kılınacak. Fakat halk yeni yapılacak caminin bayram namazları için yetersiz olduğunu düşünüyor. Çünkü, her bayram namazında Eski Alatoo Meydanı'na en az 60 bin kişi namaza duruyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not:Eğer bu bloğa üyeliğiniz yoksa,aşağıda yorumlama biçiminden anonimi seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.